Ir a contenido

Co je to paralaxní chyba na panoramatických fotkách

Po dlouhé době píšu zase jeden opravdový návod pro začátečníky v panoramatické fotografii. Na tyto návody jsem v poslední době neměl moc čas, ale především o nich by tento blog měl být.

Pokud už jste někdy s panoramatickými fotografiemi experimentovali, určitě se vám stalo, že při jejich skládání vám na sebe fotky nenavazovaly. To je v drtivé většině případů způsobené chybou paralaxe a v menšině případů špatným použitím sofwaru (o tom ale jiný článek). Dnes se budeme věnovat chybě paralaxe.

image

 

Co je chyba paralaxního posunu

Chyba paralaxe (parallax error) v panoramatické fotografii se dá nejjednodušeji popsat jako chyba geometrie obrazu vznikající v důsledku rotace fotoaparátu při panoramatickém fotografování kolem nesprávného bodu.

V praxi se tato chyba projevuje zejména (1) posunem blízkých objektů po pozadí a také jako (2) nenavazující linie ve výsledné panoramatické fotografii. V praxi také platí, že čím je použitý objektiv širokoúhlejší, tím více budou vidět případné chyby.

Důsledek paralaxní chyby - posun popředí (hvězda) po pozadí (čtverečky). Zdroj obrázku: Wikipedia

image

 

Proč to vadí? No prostě nevypadá to dobře. Na následující fotce z balkónu v Mexiku ve vesničce Papantla, je to krásně vidět, protože jsem ji v roce 2008 fotil úplně bezstarostně z ruky (a podle toho to dopadlo :). Fotku můžete rozkliknout a chyby si prohlédnout. Plno se toho samozřejmě dá zachránit retušováním, ale nebylo by lepší to raději rovnou správně vyfotit? Samozřejmě že bylo! :)image

Sejdeme se v nodálním (uzlovém) bodě

Správný bod, kolem kterého optická soustava fotoaparátu a objektivu musí při fotografování rotovat, je nodální bod (česky také zvaný uzlový nebo se také používá neparalaxní bod). Nodální bod je vždy v ose objektivu a nachází se cca v oblasti přední vstupní čočky objektivu. 

Jak tento bod najít? Tak především je potřeba říct pár základních pravidel, jak co vůbec s tím bodem dělat, když ho najdete, jinak byste bod našli, ale stejně byste nevěděli, co s ním máte dělat. Téma přesného hledání nodálního bodu je na dlouhý článek a bylo na tomto blogu už rozebráno v minulosti a plánuji se k němu zase vrátit. Pro účely dnešního článku si postačíme s tím, že nodální bod leží někde uvnitř objektivu a to většinou v jeho přední části, kde je zlatý nebo červený proužek. Upřímně řečeno pokud nehodláte fotit profesionálně například v interiérech, s přesnějším nastavením ani neztrácejte čas, tohle vám úplně stačí.

image

Jak správně rotovat kolem nodálního bodu

Všimněte si, že jsem výše psal, že je potřeba rotovat fotoaparát kolem tohoto nodálního bodu a že tento bod je uprostřed objektivu. První velkou chybou, kterou lidé při focení dělají, je ta, že fotoaparát rotují kolem sebe. Jedna fotka, otočit se, druhá fotka, otočit se, bum bum bum, a mám vyfoceno. A na počítači si řeknou jejda, ono to nenavazuje.

Správně totiž musíte rotovat sebe kolem foťáku! Ideální je držet foťák na jednom místě v prostoru a chodit okolo něj. To je v praxi ale dost obtížné a ne každý dokáže fotoaparát na stejném místě udržet. Existují k tomu různé postupy, držení těla, pomůcky v podobě philopodů a podobně. A tím se plynule dostáváme k panoramatickým hlavám. 

Na co je dobrá panoramatická hlava

Tak ze všeho nejdřív bych měl říct, že panoramatická hlava je dobrá na stativ. Bez stativu vám bude k ničemu. Z výše napsaného už víte, proč je dobré rotovat foťák při focení kolem nodálního bodu a kde se zrhuba nachází. A přesně k tomu jsou panoramatické hlavy - aby vám umožňovaly rotovat foťák kolem nodálního bodu. Stativ vám zajistí, že se vám u toho nebude pohybovat hlava samotná.

image

Příklad panoramatické hlavy dodržující nodální bod. Zdroj fotky: Wikipedia (autor Ryan Bushby). Nelekejte se animace, většinou otáčení dělá sám fotograf, robotické panoramatické hlavy jsou poměrně drahá záležitost.

Jak poznat správnou panoramatickou hlavu

Pozor, nejsou panoramatické hlavy jako panoramatické hlavy. Nás zajímají jen ty, které jsou speciálně designované pro focení panoramatických fotografií a které při otáčení dodržují nodální bod. Na trhu jich existuje docela dost, které si říkají panoramatické, ale nodální bod nedodržují.

Dodržení nodálního bodu se u panoramatických hlav vždy dělá pomocí dvou aretovatelných kolejnic, které se dají nezávisle na sobě rotovat a foťák se na ně dá uchytiut tak, aby optická soustava fotoaparátu a objektivu rotovala kolem nodálního bodu. Tím pádem úplně a nebo v dostatečné míře eliminuje parallaxní chybu z výsledné panoramatické fotografie. Díky tomu potom při skládání fotografií nevzniká žádná chyba a nebo je chyba jen zanedbatelná a téměř neviditelná. 

Příklad: Profesionální sférická panoramatická hlava Nodal Ninja 3 MKII. 

Artículo anterior New Nodal Ninja Lens Rings V2 - With Controls Access

Dejar un comentario

Los comentarios deben ser aprobados antes de aparecer

* Campos requeridos

Comparar productos

{"one"=>"Seleccione 2 o 3 artículos para comparar", "other"=>"{{ count }} de 3 artículos seleccionados"}

Seleccione el primer artículo para comparar

Seleccione el segundo artículo para comparar

Seleccione el tercer elemento para comparar

Comparar
}