Passer au contenu
PanoSociety BLKFRI & Premium Special Sale - SHOP NOW
PanoSociety BLKFRI & Premium Special Sale - SHOP NOW

Jak si vybrat správnou panoramatickou hlavu

Vzhledem k častým dotazům na to, kterou panoramatickou hlavu Nodal Ninja použít pro danou situaci, jsem dnes na eshop přidal tabulku, která by vám měla pomoci v základní orientaci.

image

Řada Nodal Ninja 3 a 4 je nejuniverzálnější. Základní rozdíl mezi Nodal Ninja 3 a 4 je ve velikosti, nosnosti a robustnosti. Funkčnost je přibližně stejná, ale verze 4 snese větší zatížení a je větší a horní rotátor má zamykací mechanismus. To, kterou hlavu použít, tedy závisí zejména na váze a velikosti vašeho fotoaparátu a objektivu.

image

NN3 - fotka od Rosauro Ona

Pro klasickou krajinářskou panoramatickou fotografii si nemusíte lámat hlavu tím, zda se fotoaparát do hlavy vejde na výšku. Pokud však budete chtít fotit sférické fotografie nebo prostě jen směr blízký směru nahoru, budete muset řešit, zda se váš fotoaparát i s objektivem do panoramatické hlavy “vejde”, tedy zda při otočení směrem nahoru nenarazí do vodorovné spodní lišty.

image

NN4

Řada Nodal Ninja R1/R10 Ultimate je potom vhodá pouze pro fisheye objektivy, protože neumí fotit víceřadá panorama. Za to se velmi hodí pro focení sférických virtuálních prohlídek kvůli svojí malé váze, velikosti a přenositelnosti. U tohoto typu panoramatických fotografií se totiž stejně většinou fotí jen jedna řada fotografií.

image

Zvažte také spodní rotátor k vaší panoramatické hlavě. Standardní rotátor u Nodal Ninja 3 a 4 (v ceně) se hodí zejména pokud plánujete používat jeden konkrétní objektiv. Změna zarážek klikacího mechanismu se dá udělat poměrně jednoduchým rozebráním a vyměněním vnitřního mosazného kroužku, ale kdybyste to měli dělat pravidelně, asi se to brzy omrzí. Pokud naopak plánujete často měnit použitý objektiv nebo jeho zoom, budete potřebovat i měnit úhel klikacího mechanismu, aby fotografie měly správný překryv. V tom případě vám doporučuji pokročilý rotátor RD16, na kterém si zarážky klikacího mechanismu změníte jednoduše a rychle zvenku. 

image

U hlavy Nodal Ninja Ultimate R1 a R10 se dá použít rotátor Mini, u kterého zarážky klikacího mechanismu měnit nejdou a je nutné je zvolit už při objednávce. Za to je ale nejlehčí a nejmenší, s malým průměrem, který velmi málo “zaclání” v pohledu dolů u sférické virtuální prohlídky. Naopak rotátor RD5 umožňuje jednoduchou změnu zarážek přešroubováním knoflíků a je jen o málo větší. Pro hlavy R1 a R10 nedoporučuji rotátor RD16 kvůli větší váze a velikosti.

Pokud máte specifický dotaz k tomu, pro kterou panoramatickou hlavu je vaše kombinace fotoaparátu a objektivu vhodná, popřípadě kterou hlavu máte použít ve vaší situaci, napište mi a já vám odpovím (mám na to chytré tabulky, spoustu osobních zkušeností a pravítko :).

Article précédent New Nodal Ninja Lens Rings V2 - With Controls Access

Laisser un commentaire

Les commentaires doivent être approuvés avant d'apparaître

* Champs obligatoires

Comparer les produits

{"one"=>"Sélectionnez 2 ou 3 articles à comparer", "other"=>"{{ count }} éléments sélectionnés sur 3"}

Sélectionnez le premier élément à comparer

Sélectionnez le deuxième élément à comparer

Sélectionnez le troisième élément à comparer

Comparer
}